22 Ekim 2010 Cuma

the lotr ve ülke gündemi

eğer günün birinde tek yapmak istediğim şeyin yazarlık olduğuna karar verirsem, sabahların çok uzun olduğu bir coğrafyaya yerleşip yastığımın altında not defteriyle uyuyayacağım. rüyalar ve rüyaların gerçekle birbirine girdiği o yarı şuursuz hal, bu aralar beni mutlu eden birkaç şeyden biri. rüyalarım o kadar gerçekçi ve aynı zamanda büyüleyici oluyor ki, asıl hayatımın gözlerimi kapattığım anda başladığını; şimdiki hayatımın ise silikleşmiş bir replika olduğunu düşünüyorum. her şey o kadar berraklaşıyor ki, sabahın turuncu ışıklarında; bin sene baksam bile göremeyeceğim bağlantıları saniyesinde kurabiliyorum. sarı yorganımın altında uzanıp gözlerim kapalı düşlerken, ülkenin şu durumunun daha önce bir kitapta zaten yazılmış olduğunu fark ediyorum. 

bu kitap, the lord of the rings'ti ve söz konusu sahne de moria madenleri'nde geçiyordu. hani gandalf'ın balrog'a "geçemezsin" diye bağırdığı o meşhur sekans. köprü yıkılıyor, herkes balrog'un sonsuza kadar düştüğünü zannederken, iblis son anda kırbacını şaklatarak gandalf'ı da kendisiyle birlikte düşürüyordu. iblisin bittiğini zannederken, son darbe herkesi perişan ediyordu.

balrog'un kırbacının, ülkeyi kasıp kavuran yobazın iktidarıyla hiçbir farkı yok. bitirmeye çok yaklaşmışken, ülke yarım asır önceden aydınlanma çağına girip  köy enstitüleri hamlesiyle de feraha kavuşacakken, yobazlık karanlığa gömülmek üzereyken aniden gelen "darbe" ülkeyi de karanlığa sürüklemeye başladı. haberler her geçen gün daha da kötüye gidiyor, gandalf nasıl balrog'la birlikte irtifa kaybettiyse karanlıkta; türkiye de son hız düşüyor yobazla birlikte. balrog karanlığı ve yerin dibini severdi, yobaz da hemen hemen aynı şeylerden hoşlanıyor. her geçen gün, karanlık her tarafı kaplıyor. her gün bir yeri daha ele geçiriyor, kadrolaşıp sistemleşiyor. 

peki düşmeye başlayan gandalf'tan sonra yüzük kardeşliği olarak bize kalan yola iyi niyetle devam etmek mi dersin? yoksa umut günbegün azalacak mı? aragorn gibi erdemli bir kolcu var mı bizi kollayacak, yoksa frodo bile şu milyonlarca insandan daha mı cesurdu?

bunu zaman gösterecek, toprağın bol olsun j.r.r. tolkien!


Hiç yorum yok: